CHAMPAGNE
JEAN-MARIE MASSONNOT
Coulommes-la-Montagne
Champagne Jean-Marie Massonnot er en selvstændig vinproducent, hvor familien med passion dyrker deres vinstokke i takt med årstidernes skiften. De producerer deres vine, lagrer dem i kælderen og sælger deres champagner selv, dette er udgangspunktet for, at der på deres etiketter står to bogstaver: "RM" (récoltant-manipulant), som betyder, at de netop dyrker, fremstiller og sælger deres champagne selv. Dette er vigtig kvaliteten og dermed for Le Domaine. Derfor er alle vores producenter RM-producenter.
Som medlemmer af Vignerons Indépendants de Champagne, er Champagne Jean-Marie Massonnot stolte af at følge Charte d'usage, der er en række principper, som lægger sig op af RM-kriterierne.
Jean-Maries bedstefar, Aimé, var den første récoltant-manipulant i domænets linje af vinavlere. I 1930'erne havde han modet til at skabe og sælge sit eget mærke. Efter ham fulgte Michel og hans kone, kendt som "Gamine". I 1998 ønskede Jean-Marie at hylde sin bedstefar ved at lave cuvéen "Aimé". I 2012 skabte han cuvéen "Gamine" som en tak til sin mor. Disse specielle cuvéer er en del af deres sortiment af champagner.
Domænet ligger i hjertet af Montagne de Reims og er klassificeret som Premier Cru. De dyrker primært Meunier, men også Pinot Noir og Chardonnay. Hver druesort bidrager med sine karakteristika og aromaer, som de blander for at skabe deres champagner.
Vinmarkerne er parcellerede og dækker et samlet areal på 5,4 hektar fordelt på 24 parceller. Denne parcelstruktur giver mulighed for at udvikle hver vinmarks unikke karakteristika baseret på alder, druesort og placering. Nogle af parcellerne har navne som les Gouttes d'Or, les Vignes Dieu, le Village, og mange flere, som hver især fortæller en historie eller illustrerer et teknisk eller topografisk aspekt.
Domænet er beliggende i Coulommes la Montagne, 10 km sydvest for Reims. Byen er medlem af Parc Régional de la Montagne de Reims og er kendt for sin vinproduktion.
Siden 2012 har domænet praktiseret ansvarlig vinavl og startede i juni 2018 processen med at opnå certificering for økologisk landbrug (AB). Kun svovl og kobbersulfat anvendes i overensstemmelse med lovgivningen. Certificeringen kræver en treårig overgangsperiode, og deres første certificerede høst var i 2021.
Kunstfærdigheden i at skabe unikke cuvéer indebærer flere smagninger fra november til april, hvor vinene vurderes og sammensættes. Efter blandingen tappes vinene på flasker, hvor de gennemgår anden gæring, der skaber boblerne. I de mørke kældre modnes champagnerne i 2,5 til 6 år, afhængigt af cuvéen.
I de senere og år, og på fuld tid fra 2024, har Jean-Marie og Christel Massonnots datter, Camille, været fuldt involveret i Champagne Jean-Marie Massonnot. Dermed er hendes vin-uddannelse, opvækst og viden i færd med at sætte sit tydelige præg. Et generationsskifter lægger i kortene i fremtiden.